Onnistu VIC-lehmien ruokinnassa

Siirtymäkausi alkaa kolme viikkoa ennen poikimista ja päättyy 3–8 viikkoa poikimisen jälkeen. Tänä aikana lehmä käy läpi monia fysiologisia ja aineenvaihdunnallisia muutoksia, jotka altistavat erilaisille siirtymäkauden haasteille kuten poikimahalvaukselle ja ketoosille. Siirtymäkauden lehmät ovat siis syystäkin navetan VIC-lehmät, eli Very Important Cows; ne vaativat erityistä huolenpitoa ja tukea.

ruskeavalkoinen lehmä katsoo suoraan kameraan

Umpikausi

Umpilehmien ruokinta perustuu niille sopivaan karkearehuun ja umpikivennäiseen, joita täydennetään pienellä määrällä viljaa ja rypsiä tai Umpi-Krossi-täydennysrehua. Karkearehua on oltava riittävästi saatavilla, jotta syöntikyky pysyy hyvänä eivätkä eläimet liho tai laihdu hallitsemattomasti. Lihava lehmä on poikimisen jälkeen alttiimpi ketoosille, koska varastorasvojen purkaminen energiaksi on hallitsematonta eikä eläin kykene syömään riittävästi kasvavaan maitotuotokseen nähden. Myöskään umpilehmän laihduttaminen tai aliruokkiminen ei ole suositeltavaa. Jos umpilehmää aliruokitaan, voi sille kehittyä krooninen tulehdustila ja piilevä ketoosi. Myös kivennäisruokintaan kannattaa paneutua, jotta poikimahalvauksilta voidaan välttyä. Jos poikimahalvausriski on suurentunut, valitaan ruokintaan anioninen umpikivennäinen esimerkiksi Umpikivennäinen Anion tai Umpi-Namino Anion. Parhain ennaltaehkäisevä teho saavutetaan Acetona Dryllä, joka lisätään ruokintaan 2-3 viikkoa ennen poikimista.

Kolme viikkoa ennen poikimista lehmien energian ja valkuaisen saantia nostetaan, koska syöntikyky heikkenee vasikan viedessä tilaa ruumiinontelosta. Viimeistään tässä vaiheessa ruokintaan lisätään myös hieman viljaa tai Umpi-Krossia tärkkelystä hajottavia pötsimikrobeja varten.

Nyt se poikii

Poikiessaan lehmän on oltava hyvässä kunnossa. Umpikaudella kehittyneet tulehdukset ja mahdollinen kalsiumvaje vievät energiaa ja heikentävät supistuksia, jolloin poikiminen pitkittyy ja kohtutulehdusriski kasvaa. Jos poikivalla on merkkejä kalsiumvajeesta (heikot supistukset, alilämpöisyys), annetaan eläimelle suuri annos kalsiumia. Tähän sopii Hankkijan uusi ProVIC GetUp -liuos.

ProVIC GetUp on kehitetty lypsylehmien poikimahalvauksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Liuoksen sisältämät kalsiumkloridi ja kalsiumpropionaatti nostavat veren kalsiumpitoisuutta tehokkaasti. Kalsiumkloridi vaikuttaa nopeasti ja tehokkaasti, kalsiumpropaanaatti taas hitaammin ja pitkäkestoisemmin. Tuote sisältää myös propyleeniglykolia ja poliolia, jotka nostavat verensokeria tehokkaasti ilman pötsin happamoitumista. Liuosta pullotetaan yksi annospullo heti poikimisen alkaessa ja toinen pullo 12 tuntia myöhemmin.

Lehmä hikoilee runsaasti poikimisen yhteydessä. Hien mukana eläin menettää nestettä ja suoloja. Lehmälle on hyvä tarjota elektrolyyttipitoista lämmintä juomaa pian poikimisen jälkeen. Hankkijan uusi ProVIC WakeUp -jauhe sopii tähän tarkoitukseen. Lämmin juoma myös täyttää pötsiä tehokkaasti, jolloin supistuvalta kohdulta jäävä tyhjä pienenee.

ProVIC WakeUp virkistää vastapoikinutta ja auttaa pötsiä käynnistymään. Jauheen sisältämä glukoosi käynnistää pötsimikrobiston aineenvaihdunnan tehokkaasti ja kivennäis- ja hivenaineet tukevat pötsin tasapainoista toimintaa ja kivennäis- ja hivenaineiden saantia. Tuotteessa on mukana myös Hankkijan Progut®-rehuinnovaatio. ProVIC WakeUp sekoitetaan lämpimään veteen ja tarjotaan lehmälle pian poikimisen jälkeen.

Herutuskausi

Poikimisen jälkeen lehmä ei pysty syömään riittävästi ja ajautuu energiavajeeseen. Korjausliikkeenä lehmä käyttää rasvavarastojaan energianlähteeksi, jolloin vapaiden rasvahappojen ja ketoaineiden määrä verenkierrossa lisääntyy. Samalla riskit esimerkiksi maksan rasvoittumiselle ja ketoosille kasvavat. Riskien vähentämiseksi vastapoikineille kannattaa tarjota Acetona®-energiarehuja. Acetona-energiarehut sisältävät propyleeniglykolia ja poliolia, jotka nostavat verensokeritasoa sekä hillitsevät ketoaineiden ja vapaiden rasvahappojen määrää verenkierrossa.

Ruokinnan lisäksi on hyvä tarkistaa olosuhteet ja tilan käytännöt siirtymäkauden lehmien hoidossa. Kun palaset osuvat kohdilleen, voidaan haastavasta ajanjaksosta selvitä onnistuneesti ja lehmät terveinä. Yhdessä löydämme ratkaisut tukemaan tilasi siirtymäkauden lehmiä.