Rohkea harppaus tuntemattomaan maitotilayrittäjyyteen
– Joskus aamuyön tunteina, kun ajelin maakunnassa, heinä oli kuivumassa ja usva nousi pellosta. Tässä kesäaamun tunteikkaassa tuoksussa Samu Kaunisto muistaa pohtineensa silloista työtään maatalouskoneiden parissa ja "muiden ihmisten koneiden perässä juoksemista". Siinä hetkessä saattoi syttyä se kipinä, joka myöhemmin johdatti Samun uudelle urapolulle.

Uusi alku Koivuniemen maatilalla
Koivuniemen Maatila Oy:n isäntä Samu Kaunisto on tehnyt rohkean hypyn lähes tuntemattomaan. Hän osti "enkelisijoittaja"-kaverinsa avustuksella lypsykarjatilan Sastamalasta vuonna 2017. Maitotilayrittäjän uran alkua ei voi kutsua helpoksi. 160-päisen lypsykarjan keskituotos oli tilakauppojen aikaan noin 6 500 kg, joten toimeen oli ryhdyttävä nopeasti.
– Ensimmäiset neljä vuotta en ehtinyt keskittyä kuin suorittamaan. Havahduin vasta sitten siihen, mitä voisi kehittää, Samu pohtii.
– Nykyään saatan istua Excelin ääressä ja laskelmoida eri vaihtoehtoja.
Onneksi toimeliaalla isännällä on "äidin maidosta" perittynä käsitys maidontuotannosta.
– Isoveli pyörittää nykyään kotitilaa, itse lähdin tekniselle puolelle opiskelemaan.
Ennen maitotilan hankintaa Samu ehti tehdä 15 vuoden uran traktoreiden ja työkoneiden jälkimarkkinoinnin ja kaupan parissa.
Lypsyrobotit toivat tehokkuutta ja tietoa

Kaksi vuotta sitten Koivuniemen maitotilalla tehtiin merkittävä investointi, kun lypsyasema vaihtui kahteen lypsyrobottiin. Robottien hankinta oli tärkeä kehitysaskel sekä tiedon että työn osalta. Lypsylehmien tuotos on noussut ja työresurssi vähentynyt – näitä investoinnilla tavoiteltiin.
– Elämänlaadullinen parannus on ollut myös huomattava, vakuuttaa Samu.
Robotit tuottavat lypsylehmistä valtavasti tietoa. Tuotannon johtaminen on Samulle tärkeä näkökulma. Hän hyödyntää paljon robotin datatyökaluja päätöksenteon tukena, kuten jatkuvaa lehmäkohtaista maidon pitoisuuksien mittausta.
Online-Onnikki ruokinnan tukena
Koivuniemen maatilan ruokinta-asiantuntija Paula Fiore ehdotti Samulle Hankkijan Online-Onnikki -palvelun käyttöönottoa jo sen koekäyttövaiheessa.
– Samuhan lähti lähes heti mukaan. Olit oikein koehenkilö, kun toissakesänä Onnikki otettiin käyttöön, Paula muistelee.
Miksi Samu päätti lähteä mukaan Online-Onnikkiin?
– Kai se realismi oli syynä. Kun tunnen itseni, niin tiedän, että kaikkiin juttuihin ei itse tule kiinnitettyä huomiota, vaikka seuraan tilannetta aktiivisesti.
– Kun teen ruokintasuunnitelmaan päivityksen, tarkistan aina Onnikista, millaisia vaikutuksia muutoksella on. Tämähän ei toki aina sinulle päin näykään, Paula pohtii.
– Saan myös itselleni tukea, jotta voin tarttua heti luuriin, jos jotain poikkeavaa on havaittavissa.
Samun mielestä tämä on hyvä, sillä hänen ei tule kovin nopeasti ongelmatilanteissa soitettua ja pyydettyä apua.
Data päätöksenteon apuna

Onnikin tiedot pohjautuvat lypsyrobottien tuottamaan raakadataan. Paula kertoo käyttävänsä usein Onnikissa listaa lehmäkohtaisista tuotospoikkeuksista Samun kanssa puhelimessa jutellessaan.
– Aina voi miettiä, mistä lähdetään tietoja tarkastelemaan. Katsotaanko ryhmä- vai lehmäkohtaisia vai koko karjaa koskevia tietoja.
Miten Samu suhtautuu muihin älykkään viljelyn ratkaisuihin, jotka pohjautuvat datan hyödyntämiseen?
– Automaattiohjaus on tietysti käytössä lannoituksessa, ruiskutuksessa, niitossa ja lannanlevityksessä.
Samu tekee koneyhteistyötä, jonka kautta pääsee käsiksi täsmäteknologiaan. Myös satokartoitus tukee viisaita viljelypäätöksiä.
Tuotostavoitteet nousevat uudelle tasolle
Kahdeksan tilanpitovuoden aikana tilan keskituotos on ottanut jättiläisen askeleita eteenpäin. Seuraavana tuotostavoitteena on saada päivämaidot alkamaan nelosella – EKM:n osalta raja jo puhkoo.
– Viimeiset litrat ovat aina ne vaativimmat, Samu toteaa realismia äänessään.
– Elukoiden pitäisi kuitenkin pysyä terveinä ja helppohoitoisina. Toivoisin, että saisin seuraavalle sukupolvelle valmisteltua tämän tilan hyvälle mallille, Samu jatkaa.
Paula naurahtaa Onnikkia tutkiessaan.
– Täältä teidän karjastahan löytyy lehmä nimeltään Usvainen aamu. Onkohan lehmä saanut nimensä siitä varhaisesta kesäaamun hetkestä, jossain päin Suomen maaseutua, jolloin nykyisyys ja erilainen tulevaisuus mittelivät keskenään?
Online-Onnikki lyhyesti

• Mikä? Tuotantodataa hyödyntävä ruokintapalvelu, joka kuuluu Hankkijan Älykkään Maatilan tuotevalikoimaan.
• Kenelle? Hankkijan rehuja ja ruokintasuunnitelmia käyttäville maitotiloille.
• Miksi? Jatkuva tiedonvaihto mahdollistaa entistä vaivattomamman ja syvemmän yhteistyön oman ruokinta-asiantuntijan kanssa.
• Yhteensopivuus: mm. Lely (Horizon), DeLaval (Delpro), GEA (C21/Dairyplan), SAC (TIM).