Ruokitko lehmää vai pötsimikrobeita?

Lähes 200-litrainen pötsi on ainutlaatuinen kokonaisuus. Pötsi ei ole vain elin, vaan toimiva ja hyvinkin elävä systeemi. Sadat miljardit pötsimikrobit, kuten bakteerit, arkeonit ja sienet, elävät siellä symbioosissa lehmän kanssa. Märehtijät ovat pötsin ansiosta ainoita eläimiä, jotka kykenevät hyödyntämään kasvien soluseinämiä ravintonaan.

Mikrobeista energiaa ja valkuaista

Pötsissä mikrobit hajottavat kuitua ja tärkkelystä - rehun hiilihydraatteja. Mikrobit hyödyntävät energian omiin elintoimintoihinsa ja käymistuotteena vapauttavat pötsiin haihtuvia rasvahappoja. Näitä rasvahappoja lehmä käyttää energianlähteenään. Etikka- ja voihappo lisäävät erityisesti maitorasvan tuotantoa, propionihappoa tarvitaan glukoosin muodostukseen.

Pötsi on lehmän valkuaisvarasto. Suurin osa lehmän tarvitsemasta proteiinista on mikrobivalkuaista, eli pötsistä eteenpäin siirtyviä eläviä ja kuolleita mikrobeita sekä ruuansulatuskanavan pintakudoksia. Mikrobit hajoavat ohutsuolessa aminohapoiksi, joita lehmä käyttää elintoimintoihinsa ja maidontuotantoon. Lehmä on siis todellinen kiertotalouden ammattilainen. Osa ruokitusta tärkkelyksestä ja valkuaisesta kulkeutuu myös pötsin ohi ohutsuoleen. Ohutsuolesta verenkiertoon imeytyvät ravintoaineet päätyvät suoraan lehmän käyttöön.

Pötsi on lehmän moottori

Pötsin toimintaa voi verrata auton moottoriin. Tärkkelys ja nopeasti hajoavat sokerit lisäävät pötsin ”kierroksia” eli tehostavat mikrobien toimintaa. Rehun kuitupitoisuus ja erityisesti sulamaton iNDF-kuitu taas hidastavat pötsikäymistä. Tavoitteena olisi pötsimikrobien aktiivinen toiminta, mutta liian kovalla käyvä moottori aiheuttaa usein pötsin happamoitumisen. Ruokintasuunnitelmistamme voit löytää pötsin ”kierroslukumittarin” eli pötsikäymisen voimakkuudesta kertovan IFE-arvon.

Ongelmat pötsikäymisessä ja mikrobien aktiivisuudessa näkyvät maitotankissa nopeasti. Heikosti toimiva pötsi ei pysty sulattamaan karkearehuja normaaliin tapaan, ja kuiva-aineen syönti vähentyy. Heikentynyt syönti altistaa lehmää muillekin ongelmille, kuten ketoosille tai juoksutusmahan kiertymälle. Myös kivennäisten puutteesta johtuvia halvauksia voi ilmetä. Pötsimikrobit tuottavat lisäksi B-ryhmän vitamiineja, minkä takia pötsihäiriöissä niitä kannattaa lisätä ruokintaan.

Panosta pötsiin

Pötsin terveys on siis lehmälle elintärkeää. Pötsin luonnollista toimintaa voi ylläpitää riittävällä kuidun saannilla, pH:n tasapainotuksella ja pötsikäymistä tehostavalla Progutilla. Pötsin kunnosta huolehtiminen on panostusta niin maitotuotokseen kuin lehmän hyvinvointiin.