UUSI LENKKI SUKUPOLVIEN KETJUSSA

Sukutilan jatkaminen on nilsiäläiselle Markku Pitkäselle kunnia-asia. Lypsykarjatilan työt ovat myös vaimo Sonja Pitkäsen mieleen. Parasta heistä on, että he voivat tehdä töitä yhdessä.

Markku ja Sonja Pitkänen sekä vanha isäntä Pauli Pitkänen Oulunharjun tilalta.
Markku ja Sonja Pitkänen ovat neljäs sukupolvi Oulunharjun tilalla. Vanha isäntä Pauli Pitkänen auttaa yhä tarvittaessa tilan töissä.

OULUNHARJUN TILAN lehmät laiduntavat koleassa syyssäässä. Markku ja Sonja Pitkänen tiesivät jo varhain, että he jatkavat Markun kotitilaa. Sukupolvenvaihdos tehtiin huhtikuussa 2024.
- Minulle on kunnia-asia olla osa sukupolvien ketjua. Olen kasvanut näihin hommiin, eikä Sonjakaan pistänyt vastaan, Markku Pitkänen sanoo.
Pitkäsillä on pian satavuotias lypsykarjatila Nilsiän Palonurmessa. Koulutukseltaan he ovat agrologeja. Sukupolvenvaihdoksessa Markku Pitkästä mietitytti kokonaisvaltainen vastuu.
- Työ on minulle tuttua. Tiedän, mitä mihinkin vuodenaikaan pitää tehdä, mutta yrittäjyyteen liittyvät asiat mietityttivät. Se on ihan eri juttu, kun vastaat itse kaikesta.
Perheeseen kuuluvat yksi- ja kolmevuotiaat lapset. Sonja Pitkästä askarrutti työn sitovuus sekä se, miten vaativa työ ja perhe-elämä yhdistetään. Tekemällä oppii, hän sanoo nyt. Markku hoitaa kone- ja peltotyöt, talouden ja kirjanpidon. Minä keskityn eläimiin ja kotiin. Navetassa käymme vuorotellen.

"Olen kasvanut näihin hommiin.

 

Välitavoitettu saavutettu

Sukupolvenvaihdoksen määrätietoinen suunnittelu vei Oulunharjun tilalla puolitoista vuotta. Päätös tilan jatkamisesta tuntuu Pitkäsistä yhä hyvältä.
- Tykkäämme siitä, että saamme yhdessä miettiä, miten asiat hoidamme. On kiva tehdä töitä yhdessä. Se on tässä ihan parasta, Pitkäset kertovat. Pitkäsillä on 30 lehmän parsinavetta. Ruokintasuunnitelma ja rehut tulevat Hankkijalta. Sonja Pitkäsen mukaan yhteistyö ruokinta-asiantuntija Eeva Ämmälän kanssa on ollut helppoa. Meillä oli ongelmia ruokinnassa, ja olen todella tyytyväinen, että pystyimme miettimään niitä Eevan kanssa. Välitavoite on nyt saavutettu. Pitkäset ovat onnistuneet parantamaan maidon valkuais- ja rasvapitoisuuksia. Viimeisen kahdentoista kuukauden energiakorjattu keskituotos oli jo 13 000 kilon tuntumassa. Tarkoitus on lykkiä se 13 000 kilon paremmalle puolelle. Pitkästen haaveena on tulevaisuudessa kasvattaa eläinmäärää ja rakentaa uusi navetta.

 
Markku ja Sonja Pitkänen sekä ruokinta-asiantuntija Eeva Ämmälä.
Hankkijan ruokinta-asiantuntija Eeva Ämmälä (oik.) päivittää tilan ruokintasuunnitelman aina, kun rehuerä vaihtuu.
Markku ja Sonja Pitkänen sekä lehmä pellolla.

Teksti: Meeri Ylä-Tuuhonen
Kuvat: Akseli Muraja