Kulta-Milkki PT
Tuotekoodi: 2119Rekisteröityneet tiliasiakkaat voivat ostaa tuotteen myös verkkokaupasta.
Tuotekuvaus
| Tuote | Kulta-Milkki PT |
|---|---|
| Konseptit | MaitoPro |
| Koostumus | Rae |
| Muuntokelpoinen energia (MJ/kg ka) | 12,9 |
| Raakavalkuainen (% ka) | 27,4 |
| Sisältää | mm. ProPath-hivenaineet, maissi, propyleeniglykoli, sooda, Progut®, Progres®, biotiini |
Kulta-Milkki -rehusarja kehityksen huipulla
Kulta-Milkki -rehut ovat Hankkijan uusin ja laadukkain täydennysrehusarja lypsylehmille. Tuotteiden teho perustuu erityisesti Zinpro ProPath® -hivenaineisiin, joilla saavutetaan tutkitusti paremmat tuotantotulokset ja erinomainen takaisinmaksukyky. Kulta-Milkki -rehuissa on myös uusimpiin tutkimuksiin pohjautuen tarkasti valikoitu koostumus monipuolisesti maitotuotosta ja tiineyden aikaista ravinnonsaantia tukevia raaka-aineita.
Ainutlaatuinen teho
Kulta-Milkki -rehujen sisältämät Zinpro® ProPath® -hivenaineet ovat uuden ajan aminohappokelaatteja. Ne imeytyvät tehokkaasti suolistosta, pysyvät elimistön saatavilla verenkierrossa pidemmän aikaa ja ovat näin tehokkaammin solujen ja kudosten käytössä.
Tutkimusnäyttöä ProPath -hivenaineiden tehosta on sorkkahaasteiden ja alkulypsykauden sairauksien vähentämiseen, maitotuotoksen nousuun, soluluvun laskuun sekä jopa ternimaidon laadun paranemiseen.
• Sorkkasairaudet: Nocek ym. (2000) toteuttamassa tutkimuksessa ei-tartunnallisten sorkkasairauksien määrä karjassa vähentyi huomattavasti. Valkoviivan repeämiä esiintyi 34 % vähemmän ja anturahaavaumia 11 % vähemmän. Gomez ym. (2015) havaitsi, että Digitaalinen dermatiitti DD vähensi hiehojen maitotuotosta ensimmäisellä lypsykaudella huomattavasti. Tutkimuksessa uuden ajan aminohappokelaatit alensivat DD:n esiintyvyyttä hiehoilla jopa 60 prosenttia.
• Rehuhyötysuhde: Sinkkisulfaattia ja uuden ajan aminohappokelaattia sinkin lähteinä verratessa Nayer ym. (2014) huomasi tutkimuksessaan, että uuden ajan aminohappokelaatti nosti lypsylehmien rehuhyötysuhdetta 9 prosenttia.
• Ternimaito: Riittävä hivenaineiden saanti näkyy ternimaidon parempana vasta-ainepitoisuutena, todensivat Kincaid ja Socha vuonna 2004. Vasta-aineiden määrä oli keskimäärin 28 % korkeampi.
• Tiinehtyvyys: Raibee ym. osoittivat meta-analyysissään vuonna 2010, että lehmät tiinehtyivät 5,5 % paremmin ja aikaväli poikimisesta ensimmäiseen kiimaan lyheni 13 päivää.
• Maitomäärä: Raibee ym. (2010) ja Nocek (2000) osoittivat, että terveemmät lehmät tuottavat enemmän maitoa. Ensikoiden maitomäärä voi olla jopa 200 kg/vuosi korkeampi ja vanhempien lehmien 274 kg/vuosi korkeampi.
ProPath -hivenaineita testattiin Krekilän tilalla Kälviällä, jossa umpilehmille ja lypsylehmille vaihdettiin vuoden mittaisen testin ajaksi Propath -hivenaineet perinteisten orgaanisten hivenaineiden tilalle. Krekilän tilalla sorkkavaurioiden määrä väheni 48 prosenttia ja siirtymäkauden sairauksien määrä 35 prosenttia. Maitokiloja tuli vuodessa Krekilän 150 lypsävän lehmän karjasta 22 900 kiloa enemmän, energiakorjattuna tuotoslisäys oli 45 800 EKM kg vuodessa.
Tarkasti valikoidut raaka-aineet
Kulta-Milkki -rehuissa on monipuolisesti maitotuotosta ja tiineyden aikaista ravinnonsaantia tukevia raaka-aineita, kuten Progut® - ja Progres® -rehuinnovaatiot, hidasta tärkkelystä maissista, sulavia kuituja, propyleeniglykolia sekä soodaa.
• Osa tuotteen viljasta on maissia. Maissi ei happamoita pötsiä yhtä voimakkaasti kuin vehnä, ohra tai kaura hitaammin sulavan tärkkelyksensä ansiosta (NorFor 2011).
• Tuotteen sulavat kuidut ja sooda tukevat ruoansulatuskanavan normaalia toimintaa.
• Sisältää propyleeniglykolia, josta maksa muodostaa glukoosia lehmän käyttöön. Propyleeniglykoli nostaa tutkitusti verensokeripitoisuutta happamoittamatta pötsiä (Mizutani ym. 2003, Nielsen ja Ingvartsen 2004).
• Kulta-Milkki -rehut sisältävät myös biotiinia. Biotiini kuuluu B-vitamiinien ryhmään ja sillä on tunnettuja positiivisia vaikutuksia sorkkaterveyteen. Biotiinilla on tutkimuksissa havaittu myös positiivisia vaikutuksia maitomäärään ja maidon valkuaispitoisuuteen (Zimmerly & Weiss, 2001).
Kulta-Milkki -sarjan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota raelaatuun ja rakeen kestävyyteen. Tuotteet toimivatkin hyvin houkutusrehuina lypsyroboteilla ja täydennysrehuina erillisruokinnassa.
Progut nostaa maitomäärää ja lisää pötsimikrobien aktiivisuutta
Kulta-Milkki PT sisältää patentoidulla hydrolyysikäsittelyllä valmistettua Progut® hiivavalmistetta, jonka on tutkimuksissa todettu lisäävän pötsimikrobien lukumäärää ja aktiivisuutta (Kettunen ym. 2016). Runsas pötsimikrobien määrä lisää säilörehun sulatusta ja syöntiä. Progut myös lisää propionihapon tuotantoa pötsissä (Kettunen ym. 2016). Propionihappo on tärkeä energianlähde ja erityisesti verensokerin lähtöaine. Verensokeria tarvitaan maidontuotantoon laktoosin esiaineeksi.
Tutkimuksissa Progut on nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,5 l/lehmä/päivä. Progutin teho säilyy todennetusti läpi lypsykauden. Progut on myös tutkimuksissa laskenut lehmien maidon solupitoisuutta, tukien mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. (Gaffney ym. 2014)
Progut sitoo haitallisia mikrobeja, kuten E.colia ja salmonellaa (ripulibakteereja), itseensä ja kuljettaa ne elimistöstä ulos (Justus-Liebig University Giessen 2004, University of Barcelona 2017 ja Alimetrics 2018). Hyvälaatuinen suolistomikrobisto vähentää ruoansulatushäiriöiden riskiä ja tukee eläinten hyvinvointia.
Progres eheyttää suoliston limakalvoa ja lisää propionihapon tuotantoa
Kulta-Milkki PT sisältää myös Progres®-rehuainetta. Progres on kotimainen mäntyöljyvalmiste, jonka sisältämien resiinihappojen on tutkimuksissa havaittu tukevan limakalvojen eheyttä (Aguirre ym. 2019). Limakalvot ovat suoliston imeytymispintoja, joiden eheys on tärkeää vastustuskyvyn, ravinnon imeytymisen, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta.
Progres on tutkimuksissa nostanut pötsimikrobien propionihapon tuotantoa (Kettunen ym. 2019). Propionihappo on tärkein verensokerin lähtöaine. Ruokintakokeessa Progres yhdessä Progutin kanssa onkin vähentänyt herutuskaudella vanhempien lehmien laihtumista ja energiavajetta sekä nostanut erityisesti ensikoiden maitotuotosta (Frantzi ym. 2018).
Tutkimusviitteet
• Aguirre ym. 2019. In feed resin acids reduce matrix metalloproteinase activity in the ileal mucosa of healthy broilers without inducing major effects on the gut microbiota. Vet. Res. (2019) 50:15.
• Frantzi M., Vuorenmaa J., Hissa P., Gerard C. (2018) Metsä- ja panimoteollisuuden sivuvirrasta kehitettyjen rehuvalmisteiden vaikutus lypsylehmien maitotuotokseen ja kuntoluokkaan lypsykauden alussa. Posteri MT-päivät 2018.
• Gaffney, D., Sheehy, M., Vuorenmaa, J. and Fahey, A. (2014) The effect of supplementing dairy cows with a hydrolyzed yeast product (ProgutRumen) on milk production and somatic cell scores (Abstract). In: Journal of Animal Science. Vol. 92, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 97, E-Suppl., 789.
• Gomez, A. et al., 2015. First-lactation performance in cows affected by digital dermatitis during the rearing period. J. Dairy Sci. 98:4487.
• Kettunen, H., Frantzi, M., Vuorenmaa, J., Breves, G. and Eger, M. (2019) Resin acid composition (Progres) increases propionate and butyrate production in a Rumen Simulation Technique (RUSITEC) model. At: XIIIth International Symposium on Ruminant Physiology (ISRP 2019), Leipzig, Germany, 3-6 September 2019. (Poster)
• Kettunen, H., Vuorenmaa, J., Gaffney, D. ja Apajalahti, J. 2016. Yeast hydrolysate product enhances ruminal fermentation in vitro. Journal of Applied Animal Nutrition, Vol. 4, e1, p. 1-7.
• Kincaid and Socha, 2004. Prof. Anim. Sci. 20:66; Kinal et al., 2005. J. Food Ag. and Environ. 3:168.
• Mizutani H. ym. (2003) The intravenous xylitol tolerance test in non-lactating cattle. Vet Res Commun. 27 : 633-641.
• Nayeri A., N.C. Upah, E. Succu, M.V. Sanz-Fernandex, J.M. DeFrain, P.J. Gorden and L.H. Baumgard 2014. Effect of the ratio of zinc amino acid complex to zinc sulfate on the performance of Holstein cows. J. Dairy Sci. 97:4392.
• Nielsen, N.I. & Ingvartsen, K.L.(2004) Propylene glycol for dairy cows: A review of the metabolism of propylene glycol and its effects on physiological parameters, feed intake, milk production and risk of ketosis. Feed Science and Technology 115 (3–4): 191-213.
• Nocek et al., 2000. Digital characteristics in commercial dairy herds fed metal-specific amino acid complexes, J. Dairy Sci. 83:1553.
• NorFor 2011. NorFor- The Nordic feed evaluation system. EAAP publ. No 130, ed. H. Volden.
• Rabiee, A. R., I. J. Lean, M. A. Stevenson, nd M. T. Socha. 2010. Effects of feeding organic trace minerals on milk production and reproductive performance in lactating dairy cows: A meta-analysis. J. Dairy Sci. 93:4239.
• Zimmerly, C. A., & Weiss, W. P. (2001). Effects of supplemental dietary biotin on performance of Holstein cows during early lactation. Journal of Dairy Science, 84(2), 498-506.
Julkaisemattomat tutkimusraportit
• Justus-Liebig University Giessen, 2004
• University of Barcelona, 2017
• Alimetrics, 2018
