Perhevadelma
Tuotekoodi: TA502277030

Perhevadelma

Tuotekoodi: TA502277030

Tuotekuvaus

Perhevadelmassa on kolme eriväristä vadelmalajiketta samassa ruukussa. Lajikkeet vaihtelevat saatavuuden mukaan. Perhevadelma sopii hyvin esimerkiksi pieneen pihaan, jonne tavallinen tilaa vievä vadelmapenkki ei mahdu. Perhevadelmaa hoidetaan kuten tavallista vadelmapensasta, mutta hoitoleikkaukset tulee tehdä varoen, jotta kaikki lajikkeet pysyvät elinvoimaisina.

Vadelma tarvitsee aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan. Maan tulisi olla hyvin vettä läpäisevä, mieluiten kalkittu hietamultamaa. Keväällä vadelmapensasta voi halutessaan lannoittaa marjalannoitteella. Kuivina kesinä taimea kannattaa kastella, jotta marjoista muodostuisi meheviä ja maukkaita. Sadonkorjuun jälkeen pensaalle voi antaa syyslannoitetta, joka auttaa sitä talvehtimaan.

Vadelman voi istuttaa hieman koholla olevaan, noin 80 cm levyiseen penkkiin. Valmiiksi lannoitettu ja kalkittu hiekkapitoinen puutarhamulta on hyvä kasvualusta uudelle taimelle. Pensas istutettaan niin, että juurenniska jää 2-3 cm syvyyteen maanpinnasta. Taimi kastellaan huolellisesti vielä istutuksen jälkeen ja multa tiivistetään varovasti taimien juurelle.

Kaksivuotinen vadelma tekee marjat ja kukat toisen vuoden versoihin. Vadelman hoitoleikkaukset tehdään keväällä, ennen silmujen puhkeamista. Pensaasta leikataan edellisvuoden satoversot, sekä heikot ja huonokuntoiset versot. Lisäksi kasvustoa harvennetaan, jotta se pysyy ilmavana ja marjojen poimiminen on helpompaa.

Ominaisuudet

TuotePerhevadelma
Korkeus, cm100-150
Menestymisvyöhykkeet I-III
Kasvuaika, (yksivuotinen, monivuotinen)monivuotinen
Kasviryhmämarjakasvi
Kasvupaikka (aurinko, puolivarjo, varjo)aurinko
Tieteellinen nimiRubus "Perhevadelma"
Satoaikaheinä-, elokuu
Käyttötarkoitushyöty
Kasvutapapensastava
Istutustiheys2 kpl/m