Väkirehu- ja kivennäisruokinta laidunkaudella

Väkirehuruokinta laidunkaudella

Sisäruokinnasta siirrytään laidunruokintaan vähitellen, sillä lehmän pötsi ei siedä suuria äkillisiä muutoksia ruokinnassa. Nuoren ruohon NDF-kuitupitoisuus on hyvin matala. Nuori ruoho sisältää runsaasti liukoisia ravintoaineita, hiilihydraatteja ja valkuaista, jotka saavat aikaan voimakkaan pötsikäymisen. Laitumen syöttöä aloitettaessa ruokinnan täydennys kuivalla heinällä tai säilörehulla ylläpitää märehtimistä ja varmistaa terveyttä.

Laitumelle siirryttäessä väkirehumäärää ei kannata laskea liian nopeasti, jotta maitotuotos säilyy ennallaan. Väkirehutason säilyttäminen entisellään parantaa myös magnesiumin imeytymistä ja vähentää laidunhalvauksen riskiä. Väkirehumäärää voi pienentää, kun laitumen syönti on riittävää.

Alkukesän laitumella monipuolinen täysväkirehu, kuten Lypsy-Krossi I tasapainottaa laitumen matalaa kuitupitoisuutta ja runsasta liukoista valkuaista sekä hillitsee maidon ureapitoisuuden nousua. Laidunkauden väkirehutäydennys voidaan toteuttaa myös viljan ja puolitiivisteen tai viljan, valkuaisrehun ja kivennäisrehun muodossa. Jos viljaa on niukasti käytettävissä, on kiireinen kesä paras ajankohta säästää ruokintatyössä ja käyttää valmista täysrehua.

Täydennysväkirehun tarve on hyvällä laitumella pienempi kuin säilörehuruokinnalla. Täysaikaisessa laidunnuksessa väkirehulisä antaa maitotuotosvasteen yleensä vain 9 kg väkirehutasoon asti.

Väkirehun määrä
Laidunkaudella väkirehumäärää voidaan parhaassa kasvuvaiheessa vähentää. Tuotosten säilyttämiseksi hyvällä tasolla ei loppukesän kuumalla väkirehuruokinnassa kannata säästellä.

Kun laidunruohon kasvu on alkukesällä jopa 180 kg KA/ha/pv, se on loppukesällä vain 50 kg KA/ha/pv tai alle. Nämä kasvut on mitattu Pohjois-Savossa, mutta Etelä-Suomen savimailla heinäkuun helle voi lopettaa ruohon kasvun lähes kokonaan. Loppukesällä maidontuotanto kärsiikin helposti laitumen määrän ja laadun heikentyessä. Väkirehun määrän lisääminen on paras keino välttää maidontuotannon notkahdus loppukesällä. Väkirehuksi soveltuu tällöin parhaiten vahva täysrehu, kuten Auto-Krossi II. Laidunrehun puutetta voidaan korvata myös säilörehulla eli siirtyä osittaislaidunnukseen. Silloinkin väkirehutäydennystä on tarkistettava täydentämään todellista nurmirehun laatua.

Varmista magnesiumin saanti laitumella

Nuolusanko

Laitumella korkea valkuainen yhdistettynä hyvään sulavuuteen altistaa ripulille ja heikentää magnesiumin imeytymistä. Tämä lisää merkittävästi laidunhalvauksen riskiä. Lehmän magnesiumin tarve lisääntyy ensimmäisen laidunkuukauden aikana jopa 30 grammaa magnesiumin tarvetta päivässä verrattuna keski- ja loppulaidunkauteen.

Alkukesän kivennäisruokintaan soveltuu parhaiten kivennäisrehu, jossa on runsaasti magnesiumia, natrium ja kalsiumia täydentämään laidunruohon kivennäispuutteita. Fosforin määrän tulee olla rajallinen kesän kivennäisrehussa, sillä lehmä saa runsaasti fosforia tuoreesta ruohosta. Laidunkivennäisen maittavuus on erittäin tärkeää, jotta kivennäisten saanti on turvattu.

Laidunhalvausten ehkäisemiseksi magnesiumin saannista kannattaa huolehtia siirtymällä ennen laidunkauden alkua magnesiumrikkaaseen kivennäiseen kuten Lypsy Naminoon. Nuolusangot ovat myös käteviä laidunruokinnassa erityisesti hiehoilla ja emolehmillä, joilla laidunnus on yleensä ympärivuorokautista.