Progut – ainutlaatuinen hiivavalmiste

Patentoitu rehuinnovaatio Progut on optimoidun happokäsittelyn avulla pieneksi paloiksi tarkasti pilkottu panimohiiva. Happokäsittely vapauttaa hiivasolun seinämän ja solun sisällyksen aktiiviset aineet, kuten mannoproteiinit- ja oligosakkaridit sekä β-glukaanit, valmiiksi eläimelle hyödylliseen muotoon. Progut tukee siten monipuolisesti nuorten nautojen suolistoterveyttä, pötsin kehittymistä sekä vastustuskykyä.

Progut nopeuttaa pötsin kehittymistä

Progut lisää tutkimusten mukaan pötsin rasvahappojen erityisesti propionihapon tuotantoa. Vasikan ensimmäiset pötsimikrobit aktivoituvat Progutia syötettäessä ja lähtevät tehokkaammin hajottamaan rehua vasikan käyttöön. Progut onkin tutkimuksissa nopeuttanut märehtijäksi kehittymistä tehokkaamman pötsin mikrobitoiminnan ansiosta sekä lisännyt vasikoiden kuivarehun syöntiä.

Progut tukee vastustuskykyä

Vasikan suolistossa Progutin sisältämät manno-oligosakkaridit sitovat luontaisesti haitallisia mikrobeja, kuten E.Colia, estäen niiden kiinnittymistä suolistoon ja vähentäen taudinaiheuttamiskykyä. Rehun mukana annettu Progut® lisää myös tutkitusti vasikan puolustusjärjestelmän toimintavalmiutta suotuisten suolistomikrobistovaikutusten lisäksi.

Progut-rehu lisää veren vasta-ainepitoisuutta

Progutin vaikutusta vasikan puolustusjärjestelmään testattiin rokotuskokeella (Soul Yliopisto 2009). Progutia saaneilla vasikoilla veren vasta-aineiden määrä oli ennen rokotusta alhaisempi. Rokotteen jälkeen Progutia saaneilla vasikoilla veren vasta-ainepitoisuus nousi nopeammin korkeammalle. Rehun mukana annettu Progut mahdollistaa, että vasikan suolen limakalvon immuunisolut pääsevät tarkastelemaan hiivasolun rakenteita turvallisesti. Immuunisoluilla on kyky tunnistaa mikrobisolujen rakenteita ja sopeuttaa puolustuksen voimakkuus ympäristössä olevien mikrobien määrään. Vasikan puolustusjärjestelmä pystyy vastaamaan taudinaiheuttajaan nopeammin.

Vasikan terveys lähtee suolistosta, sillä usein ruuansulatusongelmat altistavat myös haitallisille hengitystieongelmille. Progut on mukana tukemassa vasikoiden terveyttä ja hyvinvointia kaikissa Primo juoma- ja vasikkarehuissa.

Lisää maitoa hiivan voimalla

Progutin vaikutus maitotuotokseen ja maidon solupitoisuuteen
Lähde: The effect of supplementing dairy cows with a hydrolyzed yeast product (Progut Rumen) on milk production and somatic cell score. D.J. Gaffney, M. R. Sheehy J.A. Vuorenmaa and A. G. Fahey 2014

Progut toimii lehmien ruokinnassa pötsin toiminnan tehostajana. Tutkimuksissa Progut -lisä on nostanut merkitsevästi pötsimikrobien aktiivisuutta sekä niiden kokonaismäärää. Progut lisää erityisesti pötsin propionihapon tuotantoa, jota tarvitaan runsaasti hyvään maitotuotokseen.

Käytännössä Progut tehostaa lehmien rehun sulatusta, jolloin sekä säilörehusta että väkirehusta saadaan enemmän maitoa. Tutkimuksissa Progut on nostanut keskimäärin 1,5 l /lehmä/päivä maitotuotosta. Progutin teho säilyy tutkimusten mukaan läpi lypsykauden ja erilaisilla ruokinnan väkirehutasoilla.

Progut on myös tutkimuksissa laskenut lehmien maidon solupitoisuutta, parantaen mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan.