Huippu-Krono irto

Tuotekoodi: 2239

Rekisteröityneet tiliasiakkaat voivat ostaa tuotteen myös verkkokaupasta.

Tuotekuvaus

Huippu-Krono on matalatärkkelyksinen puolitiiviste. Se sopii ohra- ja vehnävaltaisen viljan täydentämiseen.

HUIPPU-PUOLITIIVISTEET OVAT HANKKIJAN PREMIUM-PUOLITIIVISTEITÄ

  • Huippu-puolitiivisteet on Hankkijan premium-puolitiivistesarja. Huippu-puolitiivisteet sisältävät monipuolisesti maitotuotosta ja tiineyden aikaista ravinnonsaantia tukevia raaka-aineita, kuten Progut® - ja Progres® -rehuinnovaatiot, orgaanisia hivenaineita, hidasta tärkkelystä maissista, sulavia kuituja, propyleeniglykolia sekä soodaa.
    • Osa tuotteen viljasta on maissia. Maissi ei happamoita pötsiä yhtä voimakkaasti kuin vehnä, ohra tai kaura hitaammin sulavan tärkkelyksensä ansiosta (NorFor 2011).
    • Tuotteen sulavat kuidut ja sooda tukevat ruoansulatuskanavan normaalia toimintaa.
    • Sisältää propyleeniglykolia, josta maksa muodostaa glukoosia lehmän käyttöön. Propyleeniglykoli nostaa tutkitusti verensokeripitoisuutta happamoittamatta pötsiä (Mizutani ym. 2003, Nielsen ja Ingvartsen 2004).
  • Huippu -puolitiivisteiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota raelaatuun ja rakeen kestävyyteen. Tuotteet toimivatkin hyvin houkutusrehuina lypsyroboteilla ja erillisruokinnassa.

ORGAANISIA HIVENAINEITA JA BIOTIINIA

Kivennäisten, hivenaineiden ja vitamiinien riittävä saanti on välttämätöntä terveyden ja hyvän syönnin turvaamiseksi. Niitä tarvitaan kehon normaalin toiminnan, aineenvaihdunnan, maidontuotannon sekä normaalin hormonitoiminnan ylläpitämiseen.

  • Sisältää orgaanisia hyvin imeytyviä hivenaineita (seleeniä, kuparia, mangaania ja sinkkiä). Hivenaineita tarvitaan normaaliin hormonitoiminnan ylläpitämiseen.
    • Orgaanisista hivenaineista puhuttaessa tarkoitetaan kelaattimuotoisia hivenaineyhdisteitä, jossa hivenaine on sitoutunut aminohappoon. Huippu-Kronossa käytettävät orgaaniset hivenaineet, sinkki, kupari ja mangaani, ovat sitoutuneet glysiiniaminohappoon. Orgaaninen seleeni, eli seleenimetioniini, on sitoutuneena metioniiniaminohappoon. Nämä hivenaineet kulkeutuvat ohutsuoleen ja imeytyvät tehokkaasti aminohappojen tavoin.
  • Tuote sisältää myös biotiinia. Biotiini kuuluu B-vitamiinien ryhmään ja sillä on tunnettuja positiivisia vaikutuksia sorkkaterveyteen. Biotiinilla on tutkimuksissa havaittu myös positiivisia vaikutuksia maitomäärään ja maidon valkuaispitoisuuteen (Zimmerly & Weiss, 2001).
Ominaisuudet
TuoteHuippu-Krono irto
Konseptit MaitoPro, Orgaaniset hivenaineet, Matala tärkkelys
Koostumus rae
Muuntokelpoinen energia (MJ/kg ka) 12,8
Raakavalkuainen (% ka) 28,2
Sisältää mm. propyleeniglykoli, sooda, Progut®, Progres®, biotiini

Progut nostaa maitomäärää ja lisää pötsimikrobien aktiivisuutta

Huippu-Krono sisältää patentoidulla hydrolyysikäsittelyllä valmistettua Progut® hiivavalmistetta, jonka on tutkimuksissa todettu lisäävän pötsimikrobien lukumäärää ja aktiivisuutta (Kettunen ym. 2016). Runsas pötsimikrobien määrä lisää säilörehun sulatusta ja syöntiä. Progut myös lisää propionihapon tuotantoa pötsissä (Kettunen ym. 2016). Propionihappo on tärkeä energianlähde ja erityisesti verensokerin lähtöaine. Verensokeria tarvitaan maidontuotantoon laktoosin esiaineeksi.

Tutkimuksissa Progut on nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,5 l/lehmä/päivä. Progutin teho säilyy todennetusti läpi lypsykauden. Progut on myös tutkimuksissa laskenut lehmien maidon solupitoisuutta, tukien mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. (Gaffney ym. 2014)

Progut sitoo haitallisia mikrobeja, kuten E.colia ja salmonellaa (ripulibakteereja), itseensä ja kuljettaa ne elimistöstä ulos (Justus-Liebig University Giessen 2004, University of Barcelona 2017 ja Alimetrics 2018). Hyvälaatuinen suolistomikrobisto vähentää ruoansulatushäiriöiden riskiä ja tukee eläinten hyvinvointia.

Progres eheyttää suoliston limakalvoa ja lisää propionihapon tuotantoa

Huippu-Krono sisältää myös Progres®-rehuainetta. Progres on kotimainen mäntyöljyvalmiste, jonka sisältämien resiinihappojen on tutkimuksissa havaittu tukevan limakalvojen eheyttä (Aguirre ym. 2019). Limakalvot ovat suoliston imeytymispintoja, joiden eheys on tärkeää vastustuskyvyn, ravinnon imeytymisen, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta.

Progres on tutkimuksissa nostanut pötsimikrobien propionihapon tuotantoa (Kettunen ym. 2019). Propionihappo on tärkein verensokerin lähtöaine. Ruokintakokeessa Progres yhdessä Progutin kanssa onkin vähentänyt herutuskaudella vanhempien lehmien laihtumista ja energiavajetta sekä nostanut erityisesti ensikoiden maitotuotosta (Frantzi ym. 2018).

Käyttöohje

Pyydä tilallesi optimoitu ruokintasuunnitelma aina rehujen käyttöönoton yhteydessä ja säilörehujen vaihtuessa ruokinta-asiantuntijaltasi. Esimerkki erillisruokinnan käyttösuosituksista:

Erillisruokinta kg/pv kg/pv kg/pv kg/pv
Maitotuotos 20 30 40 50
Huippu-Krono 2 4 6 8
Ohra 4 6 8 8
Lypsy-Namino 0,3 0,3 0,3 0,3
Säilörehua vapaasti
Tutustu Progres® ja Progut® -innovaatioiden tutkittuihin hyötyihin

Tutkimusviitteet:

Aguirre ym. 2019. In‑feed resin acids reduce matrix metalloproteinase activity in the ileal mucosa of healthy broilers without inducing major effects on the gut microbiota. Vet. Res. (2019) 50:15.

Frantzi M., Vuorenmaa J., Hissa P., Gerard C. (2018) Metsä- ja panimoteollisuuden sivuvirrasta kehitettyjen rehuvalmisteiden vaikutus lypsylehmien maitotuotokseen ja kuntoluokkaan lypsykauden alussa. Posteri MT-päivät 2018.

Gaffney, D., Sheehy, M., Vuorenmaa, J. and Fahey, A. (2014) The effect of supplementing dairy cows with a hydrolyzed yeast product (ProgutRumen) on milk production and somatic cell scores (Abstract). In: Journal of Animal Science. Vol. 92, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 97, E-Suppl., 789

Kettunen, H., Frantzi, M., Vuorenmaa, J., Breves, G. and Eger, M. (2019) Resin acid composition (Progres) increases propionate and butyrate production in a Rumen Simulation Technique (RUSITEC) model. At: XIIIth International Symposium on Ruminant Physiology (ISRP 2019), Leipzig, Germany, 3-6 September 2019. (Poster)

Kettunen, H., Vuorenmaa, J., Gaffney, D. ja Apajalahti, J. 2016. Yeast hydrolysate product enhances ruminal fermentation in vitro. Journal of Applied Animal Nutrition, Vol. 4, e1, p. 1-7.

Mizutani H. ym. (2003) The intravenous xylitol tolerance test in non-lactating cattle. Vet Res Commun. 27 : 633-641.

Nielsen, N.I. & Ingvartsen, K.L.(2004) Propylene glycol for dairy cows: A review of the metabolism of propylene glycol and its effects on physiological parameters, feed intake, milk production and risk of ketosis. Feed Science and Technology 115 (3–4): 191-213

NorFor 2011. NorFor- The Nordic feed evaluation system. EAAP publ. No 130, ed. H. Volden.

Zimmerly, C. A., & Weiss, W. P. (2001). Effects of supplemental dietary biotin on performance of Holstein cows during early lactation. Journal of Dairy Science, 84(2), 498-506.

Julkaisemattomat tutkimusraportit:

  • Justus-Liebig University Giessen, 2004
  • University of Barcelona, 2017
  • Alimetrics, 2018