Vasikan juotto-ohjeet

Panosta juottoon – vältä vasikkaripuli

Ternimaidon jälkeen vasikoiden juotto hoidetaan juottoautomaatilla, tuttiämpärillä, sankolla tai jopa imettäjälehmillä. Tuttijuoton etuna sankojuottoon verrattuna on optimaalisempi asento juodessa: maito kulkee todennäköisemmin märe-kourusta juoksutusmahaan, eikä kulkeudu pötsiin. Maidon imeminen tutista lisää myös vasikan kylläisyyden tunnetta.

Ternimaidosta siirrytään juomarehuun tai hapan juottoon astettain 3-4 päivän iässä. Ensimmäisten elinviikkojen aikana juomaa kannattaa antaa reilusti 4 x 2l/päivä, sillä suurin osa vasikan energian ja proteiinin saannista tulee juomasta ja siten juoman saanti vaikuttaa suoran vasikan kasvuun.

Laadukas juomarehu – hyvän alkukasvun turva

Primo-juomarehu, vasikat

Maito on erinomaista ravintoa, mutta vasikan kasvaessa se ei enää sisällä riittävästi kaikkia vasikan tarvitsemia ravinteita. Primo-juomarehut varmistavat vasikan terveyden ja hyvän kasvun pienestä pitäen. Juomarehujen ainutlaatuinen valmistusmenetelmä vähentää ripuliriskiä ja tehostaa ravintoaineiden hyväksikäyttöä. Primo-juomarehujen kehittämisessä on panostettu erityisesti suolistoterveyteen ja nopean vastustuskyvyn sekä märehtimisen kehittymiseen.

Primo-juomarehujen rasva (kasviöljy) on homogenoitu hienojakoiseksi ja kapseloitu laktoosi-proteiinivaippaan. Valmistusteknologiansa sekä tarkoin valittujen raaka-aineiden ansiosta Primo-juomarehujen sulavuus ja liukenevuus ovat erinomaisia.

Primo-juomarehut sisältävät kaikki vasikan tarvitsemat vitamiinit, myös reilusti E-vitamiinia ja B-vitamiineja. Tuotteisiin on lisätty suoliterveyttä tukevia prebiootteja sekä Progres ja Progut®-suolistotehosteet.

Juoma-automaattien edut ja riskit

Vasikat juoma-automaatilla

Juoma-automaatit ovat varteenotettava vaihtoehto, kun karjakoko kasvaa, karjassa poikimiset ajoittuvat tiettyyn ajankohtaan, tai esim. navetan laajennuksen yhteydessä, jolloin investoidaan koneisiin. Siirtyminen vasikan kasvatuksessa yksilökarsinoista ryhmäkarsinoihin on lisännyt kiinnostusta automaattijuottoon.

Edut:

 • Työn säästö
 • Juomien sekoittaminen, lämmittäminen, ämpärien pesu jäävät pois
 • Juottotyö jää pois
 • Pienet ja usein annetut annokset tuttien kautta mukailevat vasikan luontaista juomis/imemiskäyttäytymistä → ravintoaineiden imeytyminen on tehokasta ja ruuansulatushäiriöiden määrä vähäisempi → parempi kasvu
 • Juoma on koostumukseltaan ja lämpötilaltaan tasalaatuista juottokerrasta toiseen
 • Vasikoiden toistensa imeminen vähenee
 • Tarkka juomamäärien seurantamahdollisuus

Haitat:

 • Puhdistustyö tehtävä huolella
 • Vaatii tarkkuutta ja tarkkailua, saako vasikka riittävästi tai liian paljon juomaa
 • Juoman ryöstömahdollisuus; vahvempi vasikka voi syrjäyttää heikomman automaatilta
 • Vasikoiden opettaminen tutteihin
 • Tuttien kunto tarkistettava lähes päivittäin
 • Sähkö- ym. häiriöt estävät juoman saannin

Hapanjuotto säästää työtä

Hapanjuotto mahdollistaa oman maidon ja erottelumaitojen tehokkaan käytön vasikoiden juotossa. Hapanjuotolla säästetään myös työmäärää, sillä hapotuksella juomaa voidaan tehdä kerralla suuri määrä.

Hapanjuotossa vasikka saa vapaasti juoda ja juoman kulutus onkin suurta, 8-12 litraa/päivä. Toisaalta vapaalla hapanjuotolla saavutetaan rajoitettuun juottoon verrattuna parempi kasvu juottokaudella.

Hapanjuoton väitetään myös vähentävän ripulien esiintymistä. Vierotusvaiheessa ongelmaksi voi kuitenkin vapaalla juotolla muodostua liian vähäinen kuivarehun syönnin kehittyminen.

Maidon hapattamiseen soveltuu useimmat AIV-liuokset sekä erinomaisesti vitamiini- ja hivenainetäydennyksen sisältävä Vitaladd-valmiste. Valmiin juoman happamuus kannattaa tarkistaa pH-paperilla. Juoman pH-suositus on noin 5-5,5, jotta happamuus ei rajoita juomamääriä liika ja siten heikennä kasvua.

Juomarehuista hapanjuottoon soveltuu erityisesti Primo Acid.

Vasikan juoton muistilista

Vasikka juoma-automaatilla
 • Ensimmäisen vuorokauden aikana vasikan tulisi saada juomaa 10 % elopainosta eli 4-5 litraa.
 • Siirry juomarehujuottoon asteittain 3 vrk:n iässä.
 • Maitoa/juomarehua vähintään 6 litraa 3 erässä
 • Oikea lämpötila n.38-40 ◦C
 • Puhtaat juoma-astiat.
 • Emän imeminen edistää juoman imeytymistä. Joskus emää imevä vasikka ei osaa omin päin juoda, joten varmista emäänsä imevän vasikan maidon saanti.
 • Juota mieluiten tuttiämpäristä tai tuttiautomaatista, sillä imeminen itsessään tehostaa ruuansulatuskanavan toimintaa. Tuttien imeskely vähentää myös keskinäistä imeskelyä.
 • Älä juota S. Aureusta sisältävää maitoa lehmäksi kasvatettavalle vasikalle.

Vasikka reagoi hyvin herkästi muuttuviin juomamääriin ja juoman laadun vaihteluihin ripulilla. Huono hygienia ja vetoisuus sekä liian vähäinen juottokertojen määrä altistavat myös vasikkaripulille. Vasikkaripuli kannatta hoitaa nopeasti, sillä pitkään jatkuessa se vaurioittaa suolinukkaa pysyvästi ja häiritsee ruuansulatusta vielä lehmänäkin.

Ripulin hoitoon on saatavana Vasikan elektrolyyttipasta. Se palauttaa neste- ja suolatasapainon. Tuote sisältää välttämättömiä Na-, K- ja Cl-suoloja oikeissa suhteissa sekä glukoosia, josta ripuloiva vasikka saa nopeasti energiaa käyttöönsä. Ripulin hoidossa keskeisintä on estää eläimen kuivuminen, johon elektrolyytti tehoaa nopeasti.

Vieroita juotosta asteittain

Vasikoiden vieroitus

Yleisesti vasikat suositellaan vieroitettavaksi juotosta noin 8 viikon iässä. Vierotettaessa vasikoiden tavoitepaino on n. 80-90 kg. Vierotus on hyvä aloittaa, kun vasikka syö noin 1 kg ka kuivarehua. Juomamäärää kannattaa laskea asteittain 3 -4 viikon ajan. Onnistuneessa vieroituksessa syönti ja kasvu eivät notkahda. Onnistumisen lähtökohtana on, että vasikka syö vierotusvaiheessa 2,0 kg kuivarehua päivässä.

Vasikan väkirehuna voi vieroituksen läpi olla esimerkiksi Primo Starter tai Primo Hieho. Vieroitusvaiheessa muita ruokinnan muutoksia kannattakin välttää, sillä juoton lopettaminen altistaa ripulille. Valitettavan usein vasikka vaihtaa karsinaa vieroituksen yhteydessä, mikä lisää entisestään ripuliriskiä.