Fiksu-Rypsi mure irto

Tuotekoodi: 2182

Rekisteröityneet tiliasiakkaat voivat ostaa tuotteen myös verkkokaupasta.

Tuotekuvaus

Fiksu-Rypsi on valkuaistiiviste, jonka energiapitoisuus on Hankkijan rypsitiivistevalikoiman korkein. Tuote sopiikin hyvin valkuais- ja energialisäksi seos- tai erillisruokintaan.

FIKSU-REHUSARJASSA ENERGIAA RYPSIPURISTEESTA

  • Fiksu- rehusarjan tuotteet sisältävät Hankkijan rehuvalikoimasta eniten rypsipuristetta.
    • Rypsirouhe ja rypsipuriste ovat rypsiöljyteollisuuden sivutuotteita. Rypsipuristeeseen jää rypsipuristamolla runsaammin rypsinsiemenen sisältämää öljyä kuin rypsirouheeseen. Rypsipuriste onkin runsaasti energiaa sisältävä valkuaisraaka-aine, joka sopii hyvin nautojen ruokintaan.
    • Rypsipuristeen on myös tutkimuksissa havaittu laskevan lypsylehmien metaanipäästöjä ja parantavan maidontuotantoa ja rehuhyötysuhdetta (Bayat ym. 2021).
  • Fiksu-rehusarjan tuotteet eivät sovi ruokintaan, jos säilörehussa tai muussa ruokinnassa on hapanpötsin riskiä lisääviä tekijöitä. Tuotteet sopivat täydentämään ravintoarvoiltaan kohtuullisia ja hyviä säilörehuja.

PROGUT NOSTAA MAITOMÄÄRÄÄ JA LISÄÄ PÖTSIMIKROBIEN AKTIIVISUUTTA

Fiksu-Rypsi sisältää patentoidulla hydrolyysikäsittelyllä valmistettua Progut® hiivavalmistetta, jonka on tutkimuksissa todettu lisäävän pötsimikrobien lukumäärää ja aktiivisuutta (Kettunen ym. 2016). Runsas pötsimikrobien määrä lisää säilörehun sulatusta ja syöntiä. Progut myös lisää propionihapon tuotantoa pötsissä (Kettunen ym. 2016). Propionihappo on tärkeä energianlähde ja erityisesti verensokerin lähtöaine. Verensokeria tarvitaan maidontuotantoon laktoosin esiaineeksi.

Tutkimuksissa Progut on nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,5 l /lehmä/päivä. Progutin teho säilyy todennetusti läpi lypsykauden. Progut on myös tutkimuksissa laskenut lehmien maidon solupitoisuutta, tukien mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. (Gaffney ym. 2014)

Progut sitoo haitallisia mikrobeja, esim. E.colia ja salmonellaa (ripulibakteereja) itseensä ja kuljettaa ne elimistöstä ulos (Justus-Liebig University Giessen 2004, University of Barcelona 2017 ja Alimetrics 2018). Hyvälaatuinen suolistomikrobisto vähentää ruoansulatushäiriöiden riskiä ja tukee eläinten hyvinvointia.

PROGRES EHEYTTÄÄ SUOLISTON LIMAKALVOA JA LISÄÄ PROPIONIHAPON TUOTANTOA

Fiksu-Rypsi sisältää myös Progres®-rehuainetta. Progres® on kotimainen patentoitu mäntyöljyvalmiste, jonka sisältämien resiinihappojen on tutkimuksissa havaittu tukevan limakalvojen eheyttä (Aguirre ym. 2019). Limakalvot ovat suoliston imeytymispintoja, joiden eheys on tärkeää vastustuskyvyn, ravinnon imeytymisen, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta.

Progres on tutkimuksissa nostanut pötsimikrobien propionihapon tuotantoa (Kettunen ym. 2019). Propionihappo on tärkein verensokerin lähtöaine. Ruokintakokeessa Progres yhdessä Progutin kanssa onkin vähentänyt herutuskaudella vanhempien lehmien laihtumista ja energiavajetta sekä nostanut erityisesti ensikoiden maitotuotosta (Frantzi ym. 2018).

SOPII SEOSRUOKINTAAN

  • Fiksu-Rypsi mure sopii seosruokinnan komponentiksi.
  • Mureinen tuote tulee varastoida tasovarastossa, pystysiiloihin suosittelemme rakeisia rehuja.
Ominaisuudet
TuoteFiksu-Rypsi mure irto
Konseptit Progut®, Progres®, Matala tärkkelys
Koostumus mure
Käyttötarkoitus Valkuaislisäksi seosruokintaan tai erillisruokintaan
Muuntokelpoinen energia (MJ/kg ka) 12,8*
Raakavalkuainen (% ka) 35,0* *Ravintoarvot vaihtelevat hieman rypsierien mukaan
Käyttöohjeet

Käytetään valkuaistäydennykseen ruokintasuunnitelman mukaan. Pyydä tilallesi optimoitu ruokintasuunnitelma aina rehujen käyttöönoton yhteydessä ja säilörehujen vaihtuessa ruokinta-asiantuntijaltasi.


Tutkimusviitteet:

Aguirre, J., Skrede, H. M., Vázquez, M. A. G., Jensen, M. S., & Bach Knudsen, K. E. (2019). In-feed resin acids reduce matrix metalloproteinase activity in the ileal mucosa of healthy broilers without inducing major effects on the gut microbiota. Veterinary Research, 50, Article 15.

Bayat, A. R., Halmemies-Beauchet-Filleau, M. K., Ahvenjärvi, S., Huhtanen, P., & Shingfield, K. J. (2021). Evaluating the effects of high-oil rapeseed cake or natural additives on methane emissions and performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 105, 1211–1224.

Frantzi, M., Vuorenmaa, J., Hissa, P., & Gerard, C. (2018). Metsä- ja panimoteollisuuden sivuvirrasta kehitettyjen rehuvalmisteiden vaikutus lypsylehmien maitotuotokseen ja kuntoluokkaan lypsykauden alussa. Posteri, Maataloustieteen päivät 2018.

Gaffney, D., Sheehy, M., Vuorenmaa, J., & Fahey, A. (2014). The effect of supplementing dairy cows with a hydrolyzed yeast product (ProgutRumen) on milk production and somatic cell scores (Abstract). In: Journal of Animal Science. Vol. 92, E-Suppl. 2/Journal of Dairy Science. Vol. 97, E-Suppl., 789.

Kettunen, H., Frantzi, M., Vuorenmaa, J., Breves, G., & Eger, M. (2019). Resin acid composition (Progres) increases propionate and butyrate production in a Rumen Simulation Technique (RUSITEC) model. At: XIIIth International Symposium on Ruminant Physiology (ISRP 2019), Leipzig, Germany, 3-6 September 2019. (Poster)

Kettunen, H., Vuorenmaa, J., Gaffney, D., & Apajalahti, J. (2016). Yeast hydrolysate product enhances ruminal fermentation in vitro. Journal of Applied Animal Nutrition, Vol. 4, e1, p. 1-7.

Julkaisemattomat tutkimusraportit:

  • Justus-Liebig University Giessen, 2004
  • University of Barcelona, 2017
  • Alimetrics, 2018
Tutustu Progres® ja Progut® -innovaatioiden tutkittuihin hyötyihin