Pitoisuusrehut – nostetta maidon rasva- ja valkuaispitoisuuteen!

Pitoisuusrehut

Vahvat pitoisuudet -konseptin tuotteet on nimensä mukaisesti suunniteltu lypsättämään korkeita pitoisuuksia. Maidon pitoisuudet sitovat paljon energiaa, joten lähtökohtana korkeiden pitoisuuksien tuottamiseen ovat optimaalisesti laadukkaita energia- ja valkuaiskomponentteja sisältävät täydennysrehut sekä erinomainen säilörehujen syöntilaatu ja kuitukoostumus.

Maitorasvan esiaineiden, etikka- ja voihapon, tärkein lähde on pötsissä sulava NDF-kuitu. Sitä saadaan nurmirehusta. Nurmirehun hyvä sulavuus, hyvä säilöntälaatu, riittävä sokeripitoisuus ja runsas syönti edistävät maitorasvan tuotantoa. Kuitu sulaa tehokkaasti, kun pötsin pH on tasainen ja korkea. Jos säilörehun kuitupitoisuus on matala tai rehu on märkää, ruokintaan on hyvä lisätä heinää. Vahvat pitoisuudet -konseptin täydennysrehut varmistavat tasaisen ja tehokkaan kuidunsulatuksen, jolloin pötsissä syntyy runsaasti maitorasvan esiaineita. Ne sisältävät myös pötsisuojattuja rehurasvoja, jotka siirtyvät maitoon tehokkaasti. Pehmeiden kasviöljyjen määrä on Vahvat pitoisuudet -konseptin rehuissa maltillinen, sillä kasviöljyt voivat runsaasti käytettynä alentaa maidon rasvapitoisuutta.

Maidon valkuainen syntyy eri lähtöaineista kuin rasva. Korkeaan valkuaispitoisuuteen tarvitaan riittävästi ohutsuolessa imeytyvää OIV-valkuaista, joka koostuu pötsin tuottamasta mikrobivalkuaisesta ja rehuaineiden, kuten rypsin, sisältämistä valmiista aminohapoista. Pötsin vilkas mikrobikäyminen tuottaa hyvälaatuista OIV-valkuaista. Vahvat pitoisuudet -konseptin rehut sisältävät runsaasti laadukasta ohitusvalkuaista sekä varmistavat tehokkaan mikrobivalkuaisen tuotannon pötsissä.

Vahvat pitoisuudet-konseptin rehuissa:

  • Energiaa on runsaasti suhteessa valkuaiseen, mikä tukee pitoisuuksien muodostusta
  • Pötsiystävällinen tärkkelyskoostumus, joka liukenee tasaisesti happamoittamatta pötsiä
  • Sopivassa suhteessa suojattua kovaa rasvaa, joka siirtyy tehokkaasti maidon rasvapitoisuudeksi
  • Runsaasti rypsivalkuaista

Mistä maidon pitoisuudet on tehty?

Videolla nautarehujen kehityspäällikkö Pirjo Hissa kertoo, miten maidon rasva- ja valkuaispitoisuus muodostuu. Mitkä asiat pitoisuuksien muodostukseen vaikuttaa ja mihin kannattaa panostaa, jos haluaa nostaa maidon pitoisuuksia?