
Fiksu-Krossi irto
Tuotekoodi: 2158Rekisteröityneet tiliasiakkaat voivat ostaa tuotteen myös verkkokaupasta.
Tuotekuvaus
Fiksu-Krossi on täydennysrehu, jota voidaan käyttää erillisruokinnassa ainoana lypsylehmien rehuna ja automaattilypsytiloilla robottirehuna. Sopii kohtuullisen ja hyvän säilörehun täydentämiseen.
FIKSU-REHUSARJASSA ENERGIAA RYPSIPURISTEESTA
- Fiksu- rehusarjan tuotteet sisältävät Hankkijan rehuvalikoimasta eniten rypsipuristetta.
- Rypsirouhe ja rypsipuriste ovat rypsiöljyteollisuuden sivutuotteita. Rypsipuristeeseen jää rypsipuristamolla runsaammin rypsinsiemenen sisältämää öljyä kuin rypsirouheeseen. Rypsipuriste onkin runsaasti energiaa sisältävä valkuaisraaka-aine, joka sopii hyvin nautojen ruokintaan.
- Rypsipuristeen on myös tutkimuksissa havaittu laskevan lypsylehmien metaanipäästöjä ja parantavan maidontuotantoa ja rehuhyötysuhdetta (Bayat ym. 2021).
- Fiksu-rehusarjan tuotteet eivät sovi ruokintaan, jos säilörehussa tai muussa ruokinnassa on hapanpötsin riskiä lisääviä tekijöitä. Tuotteet sopivat täydentämään ravintoarvoiltaan kohtuullisia ja hyviä säilörehuja.
TUKEA MAIDONTUOTANTOON
- Osa tuotteen viljasta on maissia. Maissi ei happamoita pötsiä yhtä voimakkaasti kuin vehnä, ohra tai kaura hitaammin sulavan tärkkelyksensä ansiosta (NorFor 2011).
- Sisältää orgaanisia hyvin imeytyviä hivenaineita (seleeniä, kuparia, mangaania ja sinkkiä). Hivenaineita tarvitaan normaaliin hormonitoiminnan ylläpitämiseen.
- Orgaanisista hivenaineista puhuttaessa tarkoitetaan kelaattimuotoisia hivenaineyhdisteitä, jossa hivenaine on sitoutunut aminohappoon. Fiksu-Krossissa käytettävät orgaaniset hivenaineet, sinkki, kupari ja mangaani, ovat sitoutuneet glysiiniaminohappoon. Orgaaninen seleeni, eli seleenimetioniini, on sitoutuneena metioniiniaminohappoon. Nämä hivenaineet kulkeutuvat ohutsuoleen ja imeytyvät tehokkaasti aminohappojen tavoin.
- Tuote sisältää myös biotiinia. Biotiini kuuluu B-vitamiinien ryhmään ja sillä on tunnettuja positiivisia vaikutuksia sorkkaterveyteen. Biotiinilla on tutkimuksissa havaittu myös positiivisia vaikutuksia maitomäärään ja maidon valkuaispitoisuuteen (Zimmerly & Weiss, 2001).
Tuote | Fiksu-Krossi irto |
---|---|
Konseptit | Orgaaniset hivenet, Progut®, Progres®, Hidas tärkkelys |
Koostumus | rae |
Muuntokelpoinen energia (MJ/kg ka) | 13,1 |
Raakavalkuainen (% ka) | 21,0 |
Progut nostaa maitomäärää ja lisää pötsimikrobien aktiivisuutta
Fiksu-Krossi sisältää patentoidulla hydrolyysikäsittelyllä valmistettua Progut® hiivavalmistetta, jonka on tutkimuksissa todettu lisäävän pötsimikrobien lukumäärää ja aktiivisuutta (Kettunen ym. 2016). Runsas pötsimikrobien määrä lisää säilörehun sulatusta ja syöntiä. Progut myös lisää propionihapon tuotantoa pötsissä (Kettunen ym. 2016). Propionihappo on tärkeä energianlähde ja erityisesti verensokerin lähtöaine. Verensokeria tarvitaan maidontuotantoon laktoosin esiaineeksi.
Tutkimuksissa Progut on nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,5 l /lehmä/päivä. Progutin teho säilyy todennetusti läpi lypsykauden. Progut on myös tutkimuksissa laskenut lehmien maidon solupitoisuutta, tukien mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. (Gaffney ym. 2014)
Progut sitoo haitallisia mikrobeja, esim. E.colia ja salmonellaa (ripulibakteereja) itseensä ja kuljettaa ne elimistöstä ulos (Justus-Liebig University Giessen 2004, University of Barcelona 2017 ja Alimetrics 2018). Hyvälaatuinen suolistomikrobisto vähentää ruoansulatushäiriöiden riskiä ja tukee eläinten hyvinvointia.
Progres eheyttää suoliston limakalvoa ja lisää propionihapon tuotantoa
Fiksu-Krossi sisältää myös Progres®-rehuainetta. Progres® on kotimainen patentoitu mäntyöljyvalmiste, jonka sisältämien resiinihappojen on tutkimuksissa havaittu tukevan limakalvojen eheyttä (Aguirre ym. 2019). Limakalvot ovat suoliston imeytymispintoja, joiden eheys on tärkeää vastustuskyvyn, ravinnon imeytymisen, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta.
Progres on tutkimuksissa nostanut pötsimikrobien propionihapon tuotantoa (Kettunen ym. 2019). Propionihappo on tärkein verensokerin lähtöaine. Ruokintakokeessa Progres yhdessä Progutin kanssa onkin vähentänyt herutuskaudella vanhempien lehmien laihtumista ja energiavajetta sekä nostanut erityisesti ensikoiden maitotuotosta (Frantzi ym. 2018).
Käyttöohjeet
Pyydä tilallesi optimoitu ruokintasuunnitelma aina rehujen käyttöönoton yhteydessä ja säilörehujen vaihtuessa ruokinta-asiantuntijaltasi.
Oheisessa taulukossa esimerkki Fiksu-Krossin käyttösuosituksista erillisruokinnassa:
kg/pv | kg/pv | kg/pv | kg/pv | |
---|---|---|---|---|
Maitotuotos | 20 | 30 | 40 | 50 |
Fiksu-Krossi | 6-7 | 10-11 | 14-15 | 17-18 |
Säilörehua vapaasti |
Tutkimusviitteet
Aguirre, J., Skrede, H. M., Vázquez, M. A. G., Jensen, M. S., & Bach Knudsen, K. E. (2019). In-feed resin acids reduce matrix metalloproteinase activity in the ileal mucosa of healthy broilers without inducing major effects on the gut microbiota. Veterinary Research, 50, Article 15.
Bayat, A. R., Halmemies-Beauchet-Filleau, M. K., Ahvenjärvi, S., Huhtanen, P., & Shingfield, K. J. (2021). Evaluating the effects of high-oil rapeseed cake or natural additives on methane emissions and performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 105, 1211–1224.
Frantzi, M., Vuorenmaa, J., Hissa, P., & Gerard, C. (2018). Metsä- ja panimoteollisuuden sivuvirrasta kehitettyjen rehuvalmisteiden vaikutus lypsylehmien maitotuotokseen ja kuntoluokkaan lypsykauden alussa. Posteri, Maataloustieteen päivät 2018.
Gaffney, D., Sheehy, M., Vuorenmaa, J., & Fahey, A. (2014). The effect of supplementing dairy cows with a hydrolyzed yeast product (ProgutRumen) on milk production and somatic cell scores (Abstract). In: Journal of Animal Science. Vol. 92, E-Suppl. 2/Journal of Dairy Science. Vol. 97, E-Suppl., 789.
Kettunen, H., Frantzi, M., Vuorenmaa, J., Breves, G., & Eger, M. (2019). Resin acid composition (Progres) increases propionate and butyrate production in a Rumen Simulation Technique (RUSITEC) model. At: XIIIth International Symposium on Ruminant Physiology (ISRP 2019), Leipzig, Germany, 3-6 September 2019. (Poster)
Kettunen, H., Vuorenmaa, J., Gaffney, D., & Apajalahti, J. (2016). Yeast hydrolysate product enhances ruminal fermentation in vitro. Journal of Applied Animal Nutrition, Vol. 4, e1, p. 1-7.
NorFor 2011. NorFor- The Nordic feed evaluation system. EAAP publ. No 130, ed. H. Volden.
Zimmerly, C. A., & Weiss, W. P. (2001). Effects of supplemental dietary biotin on performance of Holstein cows during early lactation. Journal of Dairy Science, 84(2), 498-506.
Julkaisemattomat tutkimusraportit:
- Justus-Liebig University Giessen, 2004
- University of Barcelona, 2017
- Alimetrics, 2018